

- OuwaKids
- 188 Skatījumi
Veselīgi Našķi Bērniem. Ko Likt Bērniem Lieldienu Groziņā Šokolādes Vietā?
- 08 Apr 2025
- | 0 Komentāri
Lieldienas tradicionāli tiek saistītas ar saldumiem — krāsainām olām, šokolādes zaķiem, konfektēm un citiem kārumiem. Taču arvien vairāk vecāku apzināti meklē veselīgākas alternatīvas, lai svētki bērniem būtu ne tikai priecīgi, bet arī draudzīgi viņu veselībai un pašsajūtai. Par laimi, mūsdienās veselīgas alternatīvas var būt tikpat garšīgas, skaistas un bērniem aizraujošas kā klasiskie saldumi!
Kāpēc izvēlēties veselīgus našķus Lieldienām?
Lūk, daži svarīgi iemesli, kāpēc vērts aizstāt daļu no ierastajiem saldumiem ar veselīgākiem našķiem:
- Mazāk cukura – vairāk enerģijas dabīgā veidā. Liela cukura deva bērniem bieži rada enerģijas uzplūdu un strauju kritumu – tas var izpausties kā kaprīzes, nogurums vai pat galvassāpes. Veselīgie našķi sniedz enerģiju lēnāk un vienmērīgāk.
- Laba sajūta gan bērniem, gan vecākiem. Ja bērns svētku dienā baudīs kārumus, kas ir gan garšīgi, gan vērtīgi organismam, vecākiem nebūs jāuztraucas par pārāk daudz cukura vai krāsvielu uzņemšanu.
- Daudzus veselīgos našķus var pagatavot kopā ar bērniem – tas būs aizraujošs un izglītojošs process, kas vēl vairāk satuvina ģimeni.
- Jaunas garšas un ieradumi. Lieldienas ir lieliska iespēja bērniem iemācīties, ka našķi nav tikai konfektes un šokolāde. Arī žāvēti augļi, rieksti, mājas cepumi, augļu želejas vai enerģijas bumbiņas var būt tikpat kārdinoši!
- Rūpes par veselību ilgtermiņā. Jo agrāk bērns pierod pie dabīgiem saldumiem un sabalansēta uztura, jo vieglāk viņam būs arī nākotnē veidot veselīgus ēšanas paradumus.
Turklāt – veselīgi našķi Lieldienu groziņā var izskatīties tikpat skaisti, krāsaini un svinīgi kā tradicionālās šokolādes oliņas! Galvenais ir mazliet radošuma un vēlme iepriecināt bērnu citādāk – ar sirsnību un rūpēm.
Veselīgu našķu idejas bērnu Lieldienu groziņam
1. Žāvēti augļi un ogas
Kraukšķīgi, saldi un dabīgi! Lieliski iederas mazos maisiņos vai stikla burciņās. Te būs dažas idejas:
✅ Žāvēti mango gabaliņi
✅Banānu čipsi bez cukura
✅ Rozīnes, dzērvenes, aprikozes bez pievienota cukura
✅ Meža ogu maisījums
2. Riekstu un sēklu maisījumi
Bagāti ar vērtīgām vielām un lieliski enerģijas devēji bērniem. Iepako skaistā maisiņā vai mazā burciņā!
3. Dabīgas augļu konfektes
Mīkstas, saldas un raibas – gluži kā īstas konfektes, tikai veselīgākas. Tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 2-3 glāzes jebkuru nogatavojušos augļu vai ogu (piemēram, zemenes, mango, persiki, banāni, mellenes, plūmes, āboli u.c.)
- Ja nepieciešams – nedaudz medus vai kļavu sīrupa (pēc garšas)
- Citrona sula (1 tējkarote – palīdz saglabāt krāsu un garšu)
Pagatavošana:
1. Nomizo un sagriez augļus gabaliņos.
2. Liek augļus blenderī un sablendē viendabīgā masā. Ja masa šķiet ļoti skāba, var pievienot nedaudz medus vai kļavu sīrupa.
3. Pievieno nedaudz citronu sulas, lai augļi saglabā krāsu un garšu.
4. Ieklāj cepešpannu ar cepampapīru vai speciālu silikona paklājiņu
5. Izklāj augļu masu plānā, vienmērīgā kārtā (apmēram 3-5 mm biezumā).
6. Žāvē cepeškrāsnī 60-80°C temperatūrā (vēlams ar atvērtām durtiņām vai ventilāciju) apmēram 4-6 stundas, līdz masa kļūst elastīga, bet ne lipīga.
7. Atdzesē un sagriež sloksnītēs vai mazākos gabaliņos. Var satīt rullīšos un sasiet ar aukliņu – izskatīsies kā mazas konfektes!
NODERĪGI PADOMI:
✅ Var kombinēt dažādus augļus – mango ar banānu, zemenes ar ābolu, plūmes ar bumbieri u.c.
✅ Ja bērniem patīk spilgtākas garšas – pievieno mazliet kanēļa vai vaniļas.
✅ Uzglabā noslēgtā traukā līdz 1-2 nedēļām.
Šīs dabīgās augļu konfektes ir skaista un veselīga alternatīva klasiskajām Lieldienu konfektēm. Turklāt bērniem patīk ne tikai ēst, bet arī pašiem palīdzēt tās pagatavot!
4. Mājas augļu želejas figūriņas
Mājas augļu želejas figūriņas ir superīga un veselīga alternatīva veikalā nopērkamām želejkonfektēm — bez mākslīgām krāsvielām un pārlieku daudz cukura. Turklāt bērniem ļoti patiks gan gatavošanas process, gan figūriņu veidošana.
Sastāvdaļas:
- 1 glāze svaigas augļu vai ogu sulas (var būt arī sablendēti augļi ar nedaudz ūdens, piemēram, apelsīns, mango, zemenes, ābols, mellenes)
- 2-3 ēdamkarotes medus vai kļavu sīrupa (pēc garšas — ja augļi saldi, var arī nelikt)
- 3 ēdamkarotes pārtikas želatīna (vēlams kvalitatīvs un bez piedevām)
- Citrona sula (pēc izvēles – mazliet asumiņam un lai masa būtu spilgtāka)
- Silikona formiņas (piemēram, lāču, zvaigznīšu, zaķīšu, olu vai citu Lieldienu tēmu formās)
Pagatavošana:
1. Katliņā lej augļu sulu un uzsilda uz nelielas uguns (nevajag vārīt!).
2. Pievieno medu vai kļavu sīrupu un maisa, līdz izkūst.
3. Pamazām ieber želatīnu, visu laiku aktīvi maisot, lai neveidotos kunkuļi.
4. Turpina maisīt, līdz želatīns pilnībā izšķīdis (apmēram 2-3 minūtes). Sula nedrīkst vārīties!
5. Noņem no uguns un pievieno pāris pilienus citronu sulas, ja vēlas.
6. Lej silikona formiņās (visvieglāk to darīt ar nelielu karoti vai pipeti).
7. Liek ledusskapī vismaz uz 1-2 stundām, lai želejas sastingst.
8. Izņem no formiņām un pasniedz!
NODERĪGI PADOMI:
✅ Jo vairāk želatīna, jo stingrākas želejas figūriņas — mazāk želatīna = mīkstākas.
✅ Vari gatavot dažādas krāsas un garšas — atsevišķi no zemenēm, mellenēm, mango, apelsīna utt.
✅ Forma ir daļa no pārsteiguma — Lieldienām vari izvēlēties zaķīšus, olas, cālīšus vai ziedus.
✅ Uzglabāt ledusskapī slēgtā traukā līdz 4-5 dienām.
✅ Pasniegt bērniem mazā groziņā vai stikla burciņā ar lentīti – kā personalizētu dāvaniņu.
Idejas Lieldienu noformējumam:
- Var izveidot “dārgumu groziņu” ar dažādu krāsu želejas figūriņām.
- Pievienot kartīti ar vēlējumu: "Priecīgas, krāsainas un veselīgas Lieldienas!"
- Iekļaut groziņā arī žāvētus augļus, riekstus vai mini salmiņos krāsotus augļu rullīšus.
5. Medus vai riekstu krēms burciņā
Burvīgs un dabīgs saldums – ideāli piestāvēs personalizētā burciņā ar vārdiņu vai vēlējumu. Sastāvdaļas riekstu krēma receptei:
- 300 g mandeles vai lazdu rieksti (vari izmantot arī zemesriekstus vai to maisījumu)
- šķipsniņa sāls (pēc izvēles)
- 1-2 tējkarotes medus vai kļavu sīrupa (pēc izvēles, ja vēlies nedaudz saldāku)
- mazliet kanēļa vai vaniļas (pēc izvēles)
Pagatavošana:
1. Uzber riekstus uz cepampannas un liec cepeškrāsnī 160–170°C uz ~10 minūtēm, lai tie kļūst aromātiskāki un vieglāk blendējami.
2. Kad rieksti nedaudz atdzisuši, ber tos blenderī vai virtuves kombainā un blendē.
3. Sākumā masa būs drupana kā milti, tad veidosies bumbulis, un pamazām sāk izdalīties eļļa, līdz masa kļūst gluda un krēmīga. (Šis process var aizņemt 5–10 minūtes atkarībā no blendera jaudas.)
4. Pievieno šķipsniņu sāls, var arī medu, kļavu sīrupu vai vaniļu pēc garšas un vēlreiz īsi sablendē.
5. Lej sterilizētās burciņās. Uzglabā ledusskapī līdz 2-3 nedēļām.
6. Mājas gatavoti veselīgi cepumi vai batoniņi
Mājas gatavoti cepumi vai batoniņi ir lieliska ideja, ko likt bērna Lieldienu groziņā šokolādes un citu saldumu vietā. Šis našķis apvieno vairākas vērtīgas lietas vienā — garšu, kvalitāti, dabīgas sastāvdaļas un pašu roku darbu. Turklāt bērni bieži vien īpaši novērtē tieši to, kas gatavots mājās ar mīlestību un domām tieši par viņiem.
Šādi gardumi sniedz iespēju kontrolēt sastāvu — tu vari izvēlēties pilngraudu miltus, auzu pārslas, žāvētus augļus, riekstus, sēklas, medu vai kļavu sīrupu saldināšanai. Tā vietā, lai dotu bērnam pārstrādātus un pārlieku saldus našķus no veikala, vari pagatavot ko tiešām vērtīgu un sātīgu.
Kāpēc mājas cepumi vai batoniņi ir laba izvēle?
- Bez liekiem cukuriem un piedevām – pati izvēlies, cik saldus un kādus produktus izmantot.
- Dabīgas sastāvdaļas – auzas, žāvēti augļi, rieksti, sēklas, kokosriekstu skaidiņas, kanēlis, kakao – viss vērtīgs bērna organismam.
- Sātīgs un enerģiju dodošs našķis – īpaši piemērots aktīviem bērniem.
- Daudzveidība un pielāgošana – vari gatavot šokolādes, riekstu, augļu, kanēļa vai pat dārzeņu (piemēram, burkānu vai ķirbju) cepumus.
- Iespēja gatavot kopā ar bērniem – bērniem patīk piedalīties mīklas veidošanā, formēšanā, dekorēšanā. Tā ir arī radoša un vērtīga kopā būšanas aktivitāte Lieldienās.
Kā pasniegt mājās gatavotus cepumus vai batoniņus Lieldienu groziņā?
✅ Sarullē batoniņus dekoratīvā papīrā vai krāsainā cepampapīrā, pārsien ar lentīti.
✅Sakārto cepumus skaistā kastītē vai stikla burciņā ar personalizētu uzlīmi "Priecīgas Lieldienas!"
✅ Ieliec cepumus dekoratīvā groziņā kopā ar dabīgiem našķiem — riekstiem, žāvētiem augļiem, augļu čipsiem vai želejas figūriņām.
✅ Pievieno kartīti ar vēlējumu vai bērna vārdu – tas uzreiz padarīs dāvaniņu īpašu un personīgu.
PAPILDU IDEJA: Lieldienās vari cepumiem piešķirt arī tematisku formu — zaķīši, oliņas, cālīši vai puķītes. To vari izdarīt ar formiņām vai vienkārši veidot apaļus un rotāt ar krāsainām sēkliņām vai augļu gabaliņiem. Tas bērniem būs vēl jo interesantāk un priecīgāk.
Recepte: Augļu un riekstu enerģijas bumbiņas
Sastāvdaļas:
- 1 glāze dateles (izmērcētas siltā ūdenī)
- 1/2 glāze rieksti (mandeles, lazdu, valrieksti)
- 2 ēdamkarotes kakao vai karoba pulveris (pēc izvēles)
- Kokosriekstu skaidiņas apviļāšanai
Pagatavošana:
1. Sablenderē visas sastāvdaļas viendabīgā masā.
2. No masas veido nelielas bumbiņas.
3. Apviļā kokosriekstu skaidiņās vai sasmalcinātos riekstos.
4. Liec ledusskapī uz pāris stundām.
Recepte: Mājas granola batoniņi
Sastāvdaļas:
- 2 glāzes auzu pārslu
- 1/2 glāze riekstu vai sēklu
- 1/2 glāze žāvētu augļu gabaliņu
- 3 ēdamkarotes medus vai kļavu sīrupa
- 2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas
Pagatavošana:
1. Medu un kokosriekstu eļļu uzsilda un samaisa.
2. Pievieno visas pārējās sastāvdaļas un kārtīgi samaisa.
3. Masu izlīdzina veidnē, piespiež.
4. Liek ledusskapī uz pāris stundām.
5. Sagriež batoniņos.
7. Krāsainas augļu vai dārzeņu standziņas
Svaigi augļi vai dārzeņi sagriezti plānās strēmelītēs un izžāvēti. Populāri piemēri:
- ābolu strēmelītes
- bumbieru standziņas
- mango, ananāsa, papaijas gabaliņi
- burkānu, cukīni vai bietes strēmelītes
- saldās papriksa vai gurķu plānas šķēlītes
Tās vari izžāvēt cepeškrāsnī (zemā temperatūrā ~60-80°C, durtiņas mazliet pavērtas), dehidratorā vai iegādāties jau gatavas dabīgas augļu/dārzeņu uzkodas veikalā.
8. Lieldienu tematikas augļu šķīvis
No augļiem izveido zaķīšus, cālīšus vai krāsainas oliņas. Ļauj vaļu fantāzijai!
Kā pasniegt veselīgos gardumus bērniem?
✅ Auduma vai papīra maisiņi ar Lieldienu motīviem
✅ Nelieli koka vai pīti groziņi
✅ Stikla burciņas ar lentīti vai personalizētu uzlīmi
✅ Lieldienu olu vietā – pārsteiguma kastītes vai lādītes ar veselīgiem našķiem un zīmītēm
Noslēgumā
Lieldienu prieks bērniem nav atkarīgs tikai no saldumu daudzuma. Veselīgi našķi, kas pasniegti ar mīlestību un radošumu, var kļūt par skaistāko Lieldienu tradīciju ģimenē. Mazāk cukura – vairāk pārsteigumu, spēļu un mīļu mirkļu kopā!